Ističe uredba o ceni hleba

Bez autora
Sep 22 2011

Uredba Vlade Srbije, kojom je letos ograničena cena osnovne kategorije hleba „sava“ na 45,97 dinara, ističe krajem ovog meseca. Još nema naznaka da li će biti produžena ili ukinuta, ali kako nezvanično saznajemo ovaj akt biće na snazi samo u delu ograničenja rokova plaćanja rabata i povraćaja robe, dok će cena biti na slobodnom režimu. U Ministarstvu trgovine sada kažu samo da će javnost biti na vreme obaveštena. Ministarstvo prati dešavanja na tržištu, posebno u delu osnovnih životnih namirnica i zasada ne postoje uslovi za bilo kakve nestašice i značajniji rast cena. I pekari su uzdržani. Ne žele da komentarišu da li će ukidanje Uredbe automatski značiti i poskupljenje vekne za 15 odsto, koliko je pre ograničenja hleb koštao, odnosno 54,22 dinara. Ako bi i posle ukidanja uredbe ostali ograničeni rokovi plaćanja na 20 dana, marže do 9,14 odsto, a remitenda, odnosno povraćaj neprodatog hleba do pet odsto sadašnja cena hleba bi bila realna. A, ako se to ne bude regulisalo, pojedini trgovci bi opet mogli da nastupe ucenjivački, što bi dovelo do poskupljenja.

Ističe uredba o ceni hlebaUredba Vlade Srbije, kojom je letos ograničena cena osnovne kategorije hleba „sava“ na 45,97 dinara, ističe krajem ovog meseca.

Još nema naznaka da li će biti produžena ili ukinuta, ali kako nezvanično saznajemo ovaj akt biće na snazi samo u delu ograničenja rokova plaćanja rabata i povraćaja robe, dok će cena biti na slobodnom režimu.

U Ministarstvu trgovine sada kažu samo da će javnost biti na vreme obaveštena.

- Ministarstvo prati dešavanja na tržištu, posebno u delu osnovnih životnih namirnica i zasada ne postoje uslovi za bilo kakve nestašice i značajniji rast cena - kažu u tom ministarstvu.

I pekari su uzdržani. Ne žele da komentarišu da li će ukidanje Uredbe automatski značiti i poskupljenje vekne za 15 odsto, koliko je pre ograničenja hleb koštao, odnosno 54,22 dinara.

- Ako bi i posle ukidanja uredbe ostali ograničeni rokovi plaćanja na 20 dana, marže do 9,14 odsto, a remitenda, odnosno povraćaj neprodatog hleba do pet odsto sadašnja cena hleba bi bila realna - tvrdi Zoran Pralica, predsednik Unije privatnih pekara.

- A, ako se to ne bude regulisalo, pojedini trgovci bi opet mogli da nastupe ucenjivački, što bi dovelo do poskupljenja.

U Srbiji su cene vekne šarolike. U gotovo svim velikim trgovinskim lancima hleb „drži“ maksimalnu cenu od oko 45 dinara, a u unutrašnjosti Srbije „sava“ se prodaje između 33 i 38 dinara. Pekari objašnjavaju da ima mnogo faktora koji utiču da se cena hleba razlikuje od grada do grada. Tvrde da je zakup lokala u unutrašnjosti povoljniji, troškovi poslovanja niži, komunalije jeftinije, a plate zaposlenih manje.

Ulazi u cenu

Jedna od formula za računanje cena hleba, kako su ranije objasnili u PKS, je takozvani odnos 1:2:4. Cena hleba računa se po takozvanom cenovno-tehnološkom paritetnom odnosu. Jedan predstavlja cenu pšenice, dva cenu brašna, a četiri - cenu hleba.

Kilogram pšenice sada košta 19, a brašna od 28 do 30 dinara. Izračunata je proizvođačka cena hleba do 39 dinara za veknu od 500 grama. Maloprodajna cena sa maržom od sedam odsto iznosi 42,56, a sa uračunatim PDV dostiže krajnju cenu za potrošače od 45,97 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik